Absolwentka Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka Akademii Rolniczej we Wrocławiu (obecnie Uniwersytet Przyrodniczy). Doktorat obroniła w 1995 roku na tym samym wydziale macierzystej Uczelni. Po uzyskaniu stopnia doktora habilitowanego nauk biologicznych, w dyscyplinie biotechnologia, w 2013 roku rozpoczęła pracę w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Swoją aktywność zawodową koncentruje głównie wokół roli mikroorganizmów w żywności, wykorzystaniu niekonwencjonalnych drożdży w procesach biotechnologicznych, a także badania interakcji między drobnoustrojami. Szczególnie interesuje ją zjawisko killerowe u drożdży oraz możliwości jego wykorzystania w biologicznej ochronie roślin. Jest autorem 56 publikacji naukowych, 3 podręczników oraz 4 patentów.
W Karkonoskiej Państwowej Szkole Wyższej w Jeleniej Górze pracuje od 2014 roku na stanowisku profesora wizytującego. W roku 2020 uzyskała certyfikat tutora.
Prowadzi zajęcia dla studentów kierunku dietetyka z przedmiotów: chemia żywności, biochemia żywności, mikrobiologia ogólna i żywności oraz metodologia badan doświadczalnych.